06.11.2019

„Dobry przepis na bezpieczeństwo”

Państwowa Inspekcja Pracy rozpoczęła w bieżącym roku realizację trzyletniej kampanii prewencyjno-kontrolnej – „Dobry przepis na bezpieczeństwo”, przygotowanej dla pracodawców zajmujących się przetwórstwem mięsa, prowadzących działalność gospodarczą w sektorach PKD:
•    1011Z (przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu),
•    1012Z (przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu)
•    i 1013Z (produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego).
Kampania „Dobry przepis na bezpieczeństwo” obejmuje zarówno działania medialne, jak i program prewencyjno-kontrolny. Ma na celu doprowadzenie do zmniejszenia zagrożeń w masarniach
i ubojniach, wpłynięcie na przestrzeganie przepisów prawa pracy, w szczególności bezpieczeństwa i higieny pracy, a także umożliwienie pracodawcom dostosowania zakładów do obowiązującego prawa poprzez udział w programie prewencyjnym, opartym, jak wiele innych programów PIP, na samokontroli.
Udział w programie poprzedza szkolenie, w czasie którego jego uczestnicy otrzymują bezpłatne materiały pomocnicze, służące identyfikacji występujących w zakładzie nieprawidłowości
i określeniu działań naprawczych prowadzących do ich wyeliminowania. Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach w miesiącu październiku bieżącego roku przeprowadził dwa takie szkolenia
(w dniu 15 i 29 października).
W czasie szkoleń Stanisław Kobierski – Starszy Inspektor Pracy – Specjalista oraz Tomasz Barański – Nadinspektor Pracy przygotowali uczestników programu do samodzielnego przeprowadzenia kontroli warunków pracy w zakładzie oraz zaproponowania i implementacji działań dostosowujących zakład do stanu zgodności z obowiązującymi przepisami w oparciu przekazane opracowanie  - "Listę kontrolną z komentarzem". Szkolenie w dniu 15 października 2019 r. rozpoczął Okręgowy Inspektor Pracy w Kielcach – Adam Derza, który serdecznie powitał obecnych, przedstawił założenia programu prewencyjno – kontrolnego oraz podziękował pracodawcom uczestniczącym w szkoleniu za ich zaangażowanie i działania na rzecz poprawy bezpieczeństwa pracy.
Szczegółowe informacje dotyczące kampanii można uzyskać wchodząc na stronę internetową www.bhpnatak.pl.

Prowadzisz firmę w branży mięsnej?. Życie i zdrowie pracownika jest w twoich rękach!.
Pracujesz w ubojni lub masarni?. Zadbaj o swoje życie i zdrowie.



GIP Przejdź do GIP
Porady prawne

Kalendarium

PWŚCPSN
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291

Wypadki


  • banner206181
  • banner181769
  • banner181770
  • banner127351
  • banner127349
  • banner127344
  • banner127347
  • banner127352
  • banner201675
  • banner181768
  • banner181766
  • banner181763
  • banner181765
  • banner181767